Martinepoot’s Weblog


voelen
April 11, 2008, 8:01 am
Filed under: feel

Ik voel, jij voelt, wij voelen maar zien we ook door te voelen? Daar ging de vorige les over. Kunnen we zien door te voelen? Een antwoord is er eigenlijk niet op deze vraag. Maarten Wijntjes heeft dit onderzocht en uiteindelijk bleek dat het heel moeilijk is hier een wetenschappelijk antwoord op te geven. Want, als je zelf altijd al hebt kunnen zien dan weet je dat een vork een vork is en dat een boom een boom is. Dus ookal voel je dan bijvoorbeeld de contouren van een boom zonder te kijken, toch kan je wel raden wat het is. Ben je altijd al blind geweest, zou je het dan ook nog kunnen raden? Zelf denk ik mischien van niet, wel als iemand uiteindelijk zegt: dit is de vorm van een boom. De volgende keer kan je het dan wel raden ook als blinde.
Het was heel interessant te voelen zonder te zien. En moeilijk. In mijn hoofd speelde ik visuele beelden af van wat het zou kunnen zijn. Dus toch kom je altijd weer terug op de visuele beelden. Zoals, Monet zegt. Het zicht van de mensen is bepaald door de visuele beelden. je weet wat je ziet.
We moesten lijnen voelen zonder te zien en raden wat het was. Meestal wist ik het de 1e keer niet, maar door het daarna te tekenen meteen wel! Ookal klopte het tekeningetje niet helemaal!

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: